LEGO BOOST Creative Toolbox #17101

Ilgu laiku vecākiem, kuri bija nolēmuši iepazīstināt savus bērnus - LEGO klucīšu fanus, ar programmēšanas un robotikas pamatiem, bija tikai divas iespējamās izvēles. Vai nu sūtīt savas atvases tik populārajos robotikas pulciņos, kuri nu jau tiek organizēti pat bērnudārzos, vai arī iegādāties LEGO MINDSTORMS komplektus un apgūt programmēšanas komplektus patstāvīgi. Bet par pasaules vadošo rotaļlietu kompāniju nekļūst uzņēmums, kurš pastāvīgi nemeklē inovatīvus ceļus, kā saviem mazajiem un lielajiem klientiem piedāvāt ko jaunu. Tāpēc 2017.gada vasarā veikalu plauktos nonāca jaunākais LEGO klucīšu programmēšanas komplekts – LEGO BOOST.

Ja MINDSTORMS ar savu komplicēto programmēšanas valodu ir orientēts 10+ gadu vecai auditorijai, tad BOOST spēs apgūt bērni, sākot jau no 7 gadiem.

BOOST darbības pamatā ir aplikācija, kurā programmēšana notiek ar ikonu palīdzību. No klucīšiem veidotais modelis secīgi izpildīs ar ikonām norādītās funkcijas, darbinot komplektā iekļautos motorus. Atšķirībā no MINDSTORMS, BOOST pārsvarā izmanto sistēmas, nevis Technic klučus.

Pirms iegādāties šo komplektu noteikti rekomendēju iepazīties ar BOOST aplikāciju atbalstošām iekārtām:

  • iOs 10.3 un jaunāka versija
  • Android 5.0 un jaunāka versija
  • Dažas Windows 10 iekārtas

Pilns iekārtu saraksts atrodams adresē: https://www.lego.com/en-us/service/device-guide/boost

Rekomendētā mazumtirdzniecības cena: 159.99€

Iepakojums un instrukcijas

 

Īpašs akcents BOOST iepakojumā tiek likts uz aplikācijas un planšetdatora prasībām, kā arī 5 iespējamajiem modeļiem, kurus iespējams uzbūvēt un darbināt. Protams, tas taču ir LEGO – programmējamo modeļu skaits ir praktiski neierobežots, bet atkarīgs no autora iztēles. Dažus pircējus varbūt izbrīnīs fakts, ka komplektā nav iekļautas drukātas instrukcijas – būvēšanas pamācību nāksies meklēt lejupielādējamā aplikācijā.

Pats būtiskākais, neapšaubāmi, ir kluči un viss, kas liek tiem darboties. Salīdzinoši augstā cena liekas pamatota, jo kastes 11 numurētajos iepakojumos kopumā atrodas 847 dažādu krāsu klucīši, kā arī:

  • Move Hub – ar diviem motoriem aprīkots bateriju (6 x AAA) bloks un centrālais programmējamais bloks, kas sazinās ar aplikāciju ar Bluetooth palīdzību;
  • attāluma un krāsu sensora bloks;
  • motora bloks;
  • BOOST plakāts;
  • spēļu laukums, kas tiek izmantots trijiem kustīgajiem BOOST modeļiem.

LEGO BOOST aplikācija

LEGO dizaineri un programmētāji ir gājuši pārbaudītu ceļu – BOOST īpašnieks tiek soli pa solim apmācīts rīkoties ar viņa rīcībā nonākušo interaktīvo rīku. Pēc tam, kad Move Hub ir ievietotas 6 baterijas, aplikācija piedāvā uzbūvēt pašu apmācību modeli, kas sastāv vien no 3 centrālajiem blokiem un dažām riepām. Kad ir apgūtas pirmās BOOST programmēšanas iemaņas, aplikācija “atslēdz” durvis uz 5 galvenajiem modeļiem, kas katrs piedāvā īpašu funkciju kopumu – kustības, audio atskaņošana un krāsu atpazīšana. Un tas viss interaktīvas videospēles “iepakojumā", ar ko tiks galā arī pirmsskolnieks (ar nelielu vecāku palīdzību pirmajos soļos). Angļu valodas zināšanas nebūs nepieciešamas, jo informatīvās ikonas padara programmēšanu vienkāršu un saprotamu. Īpaši jāatzīmē, ka ar komplekta un aplikācijas funkcijām spēlētājs tiek iepazīstināts pakāpeniski, lai padarītu atklāšanas procesu ilgstošu un pārsteigumiem pilnu.

Būvēšana un modeļi

Dažus vārdus ir pelnījuši LEGO dizaineru radītie 5 BOOST modeļi. Robots Vernie prot pārvietoties, šķobīt seju ar savām izteiksmīgajām uzacīm, sarunāties, kā arī noteikt krāsu, kustību un attālumu ar sava sensora palīdzību. Ja nepratīsiet uzvesties, variet saņemt arī trāpīgu šāvienu ar viņa gumijas lādiņu…

 

 

Kiber-kaķim Frankie, kurš ir raibs kā varavīksne, īpaši patiks jūsu glāsti. AutoBuilder spēs pats uztaisīt citus robotus – tam vajadzīgas tikai jūsu instrukcijas. Guitar4000 modelis atgādina videospēļu sērijā Guitar Hero izmantoto instrumentu, kas aprīkots ar daudzveidīgiem skaņu efektiem mazajiem (būsim godīgi – arī lielajiem) ģitāristiem. Noslēgumā pašgājējs M.T.R.4 brauks, šaus un izpildīs citus lietotāja untumus.

Kad uzbūvēti visi pieci modeļi un šķiet, ka BOOST vairs nespēs jūs pārsteigt, atliek atvērt Creative Canvas un Coding Canvas režīmus, kas ļauj modificēt katra modeļa funkcijas, kā arī radīt pašam savus robotus ar unikālām īpašībām.

 

Secinājums

Man BOOST aplikācija un tās funkcionalitāte atstāja pašu pozitīvāko iespaidu. Izteiksmīgās ikonas ļāva bērnudārza vecuma bērnam komandēt robotu Vernie, cik vien pietika bateriju jaudas. Labā ziņa ir tāda, ka tiek atbalstītas arī lādējamās baterijas. Un šķiet, ka tā bateriju skaits un to ietilpība būs vienīgā BOOST īpašnieka problēma. Īpaši jāuzteic komplekta cena, kas ir apmēram puse no MINDSTORMS cenas, bet ļauj spert pirmos plašos soļus programmējamo robotu pasaulē.