Klucīšu dienas Birzgalē (06.11.2015.)

Latvijas dzimšanas diena un Lāčplēša diena Birzgalē vienmēr ir bijuši gaidīti svētki un birzgalieši katru gadu tiem gatavojas jau no pirmajām novembra dienām. Tādā ziņā šis gads nav izņēmums. Taču šogad novembra svētku gaidīšana uzsākās nedaudz savādāk. Sestdien, 6.novembrī, ciemos bija atbraucis LATlug. Birzgales tautas nams piepildījās ar bērnu smiekliem, izbrīnītiem izsaukumiem, LEGO motoru rūkoņām un LATlug biedru vadošajiem norādījumiem dažādajās disciplīnās.

Liels prieks, ka šādu pasākumu izdevās noorganizēt tieši Birzgalē, jo pats esmu Birzgalietis. Gan birzgalieši, gan ķegumieši varēja novērtēt mūsu varējumu. Atkal no jauna durvis vēra Latvijā lielākā LEGO pilsēta, kurā varēja skatīt motorizētu vilcienu satiksmi, kustīgu panorāmas ratu, iegriezties vietējā veikaliņā vai vienkārši atpūsties savrupmājā pie upītes. Pilsētai iepretim atradās mūsu paštaisīto veidojumu izstāde – dažādi vairāk vai mazāk pazīstami mašīnu modeļi kā arī ainiņa no Zvaigžņu Karu (Star Wars) tematikas. Skatuves podestu daļu aizņēma dažādi LEGO tehnikas modeļi – daži no kuriem strādā uz pneimatiku vai LEGO motoriem. Turpat priekšā savu stūrēšanas prasmi varēja izmēģināt ar radiovadāmiem džipiem pa bezceļu trasi. Lielu atsaucību guva brīvās būvēšanas galdi, kur katrs varēja no gandrīz bezgalīgās klucīšu kaudzes uzbūvēt ko nu vien sirds kārojās. Mēs bijām ļoti pārsteigti, kā daži bērni no Birzgales kopīgiem spēkiem uzbūvēja lielu baznīcu. Mūsu triju gadu izbraukumu pieredzē šis bija līdz šim varenākais būvējums, ko bērni pašu spēkiem ir uzbūvējuši no brīvās būvniecības klučiem.

Neiztrūka arī bez konkursiem. Šoreiz piedāvājām LEGO vilcieniņu ātrbūvēšanas sacensības. Un te nu jāsaka, ka birzgalieši vai ķegumieši ir tik pat varoši kā rīdzinieki. Rezultāti ir ļoti līdzīgi – gan jaunākajā vecuma grupā (līdz 9 gadiem), gan vecākajā vecuma grupā (no 10 gadiem). Diezgan bieži redzam, ka tieši jaunāko vecuma grupas būvētāji ir ašākie. Tā tas bija arī šajā reizē. Jaunāko vecuma grupā sveicam Matīsu Aizstrautu (1.vieta), Niku Firkusu (2.vieta) un Emīlu Saulīti (3.vieta). Vecāko vecuma grupā sveicam Andreju Kulakovu (1.vieta), Ralfu Tralmaku (2.vieta) un Andi Goperu (3.vieta)

.

Bet pasākuma, manuprāt, pati galvenā aktivitāte bija Brīvības pieminekļa meistarklase, kuru pats arī dizainēju un vadīju. Te nu spēkus izmēģināja visas trīs paaudzes, par ko īpašs prieks. Brīvības piemineklis nebūt nav no viegli saliekamajiem modeļiem. Tam ir gandrīz 1300 detaļu, kas sadalītas pa 8 blokiem. Lielākai, protams, ir pati bāze, kuras būvniecība aizņēma gandrīz divas stundas. Bet gala rezultāts – lepnums par paveikto darbu un, mūsuprāt, brīnišķīgs eksponāts Birzgales tautas namā, ko varēs aplūkot visu novembri. Brīvības pieminekļa būvniecībā piedalījās Olafs Liberts, Lauma Melnūdre, Uldis Melnūdris, Daina Melnūdre, Laura Ungure, Veronika Kuļpa, Emīls Eglītis, Armīns Braunšteins un Matīss Butlers.

LATlug pateicas par silto uzņemšanu, mājīgajām telpām un smaidīgajiem apmeklētājiem. Ceram, ka mūsu kopā būvētais Brīvības piemineklis tiešām priecēs novembra svētku apmeklētājus Birzgales tautas namā. Uz tikšanos nākamajā reizē!