42030 RC VOLVO L350F Riteņiekrāvējs

Komplekta nr.: 42030
Nosaukums: Volvo L350F Wheel Loader
Produktu līnija: Technic
Izlaists: 2H 2014
Detaļas: 1636
Kastes svars: 3541 gr
Kastes izmēri: 57,5 x 47,8 x 12,0 cm

Ievads

Kā jau katru gadu, Lego arī šogad savās produktu līnijās iekļauj gada lielākos, interesantākos un sarežģītākos komplektus. Lego Technic modeļu klāst šis gods 2014.gadā ir komplektam 42030 RC VOLVO L350F Riteņiekrāvējam. Jau apskatot kasti ir skaidrs, ka esam saskārušies ar smago tehniku, turklāt, lai vēl vairāk prieka sagādātu, modelis ir pilnībā radiovadāms.

Kaste rokās ir patīkami smaga, tādēļ ar nepacietību ir vēlme to atvērt. Taču vispirms var pamielot acis ar attēliem un informāciju uz kastes abām pusēm un atvēruma. Atvērumā mēs redzēsim informāciju par modeļa funkcijām un nelielu salīdzinājumu ar īsto Volvo iekrāvēju.

Apskatot kastes aizmuguri varam iepazīties ar B-modeli, kas šoreiz ir VOLVO A25F artikulētais pašizgāzējs.

Atverot kasti mūs sagaida lieli prieki:

  • 14 maisiņi ar detaļām
  • 1 pamācības grāmatiņa
  • 1 uzlīmju lapa
  • 1 kauss
  • 4 dzelteni riteņi
  • 4 riepas
  • 9 Power Functions elementi

Būvēšana

Būvēšana visā visumā man aizņēma apmēram 6-7 stundas. To laikā es gan fotografēju, gan dzēru tēju, gan sērfoju internetā. Domāju, ka ar šādu laiku jārēķinās visiem, kas šo komplektu ir iegādājušies.

Pamācība šoreiz ir viena liela grāmata nevis kā ierasts, sadalīta vairākos bukletos. Tā nu šoreiz nevarēju saukt kādu palīgā, lai uzticētu kādas atsvešķas modeļa daļas salikšanu, kā to varēja izdarīt vecākos komplektos. Izskatās, ka Lego arī nākotnē pieturēsies pie šī veida pamācībām.

Pats būvēšanas process ir palēns, tādēļ, ka maisiņi nav numurēti, līdz ar to nākas kādu laiku iztērēt detaļu meklēšanai. Vienā čupā detaļas neiesaku izbērt, tad viss prieks aizņems vēl vairāk laika. Kad jau biju ticis pāri pusei, pamanīju, ka detaļas sapakotas maisiņos tā, ka līdzīgas detaļas ir 2 maisiņos, kā arī, ja pievērš uzmanību, ir iespējams saprast kuri maisiņi ir modeļa priekšpusei, kuri aizmugurei. Droši vien, ja laicīgi to būtu pamanījis, nelielu laiku būvēšanas procesā varētu ietaupīt.

Tā kā pēdējos gadus pats intensīvi darbojos ar Lego Technic, tad būvēšanas tehnikas īpaši nepārsteidza. Jaunam būvētājam šajā modelī būs iespējas apgūt stipru savienojumu izveidošanu, kā pareizi būvēt rāmjus un ietvarus zobratu pārvadiem, kā arī to, kā būvēt izturīgu, nevērpjošos un  nelokošos šasiju. Šis modelis palīdz apgūt Power Functions elementu iebūvēšanu, to nostiprināšanu.

Kad jau esam tuvu beigām ir jāsāk līmēt uzlīmes. Jāatzīmē, ka uzlīmes ir numurētas un ir ļoti uzskatāmi parādīts kur kura uzlīme jālīmē, līdz ar to tas ir viegli. Dažu uzlīmju līmēšana gan bija sarežģītāka to mazo izmēru dēļ, ja ir lieli pirksti ir nedaudz jāiespringst, lai viss sanāktu glīti. Uzlīmju lapā ir iekļautas uzlīmes arī B-modelim.

Power Functions

Komplekts pārsteidz ar plašo Power Functions klāstu.

Komplektā ietilpst:

  • PF XL motors
  • PF L motors
  • PF M motors
  • PF Servo motors
  • PF Battery Box (priekš 6 AA baterijām)
  • 2 PF IR uztvērēji
  • 2 PF pultis

Tieši šie elementi padara šo komplektu ļoti vērtīgu. Ja neesi no tiem, kas modeli uzbūvē un noliek plauktā, kad apnicis vizināties, rakt, kraut un stumt mantas pa istabu, bet gan pēc kāda laika izjauc un būvē savus, turklāt vēlies savus modeļus iedzīvināt, tad šo komplektu rekomendēju kā donoru.

Noderīgas detaļas

Šajā komplektā blakus ierastajām detaļām atradīsim arī tādas, kas izcelsies starp citām. Prieks beidzot redzēt uz 5 garās krustiņa asītes ar stopu vienā pusē, kā arī H rāmjus. Šajā komplektā acis priecē zaļā krāsā esošie motora klucīši. Un beidzot 2014.gadā ir parādījusies arī apaļās stingrās asītes un krustiņa asītes savienojums 3 klucīšu garumā, protams, atrodamas ne tikai šājā komplektā.

Spēlējamība

Radio vadāmās funkcijas

  • Braukšanu uz priekšu/atpkaļ nodrošina viens XL motors, kas ir sajūgts ar 4x4 piedziņas sistēmu ar difirenciāļiem abās asīs.
  • Stūrēšanu nodrošina PF Servo motors, kas vienmēr atgriežas taisni virzienā. Tiesa gan kustības ir pārāk staujas, modelis raustās.
  • Strēles pacelšanu nodrošina L motors
  • Kausa savērsumu nodrošina M motors

Papildus funkcijas:

  • Aizmugurējā tilta svārstveida amortizācija
  • Atverams dzinēja nodalījums tā apskatei dažādos veidos no dažādām vietām
  • Laba strēles ģeometrija, kas ļauj novērot kā kauss, ceļot strēli, saglabā stāvokli kādā tas bija palicis
  • Viegli piekļūstams Battery Box bateriju maiņai

Spēlēties var pat mazi bērni, jo ar vadību var ātri iepazīties un aprast. Protams, ir jāpiešaujas, taču braukt, stumt un kraut visiem ļoti patīk un ātri vien arī labi padodas.

Plusi

  1. Daudzfunkcionāls modelis
  2. Augsta spēles vērtība
  3. Ļoti plašs PF klāsts
  4. Pārdomāts kausa pacelšanas mehānisms, kauss, ceļot strēli, saglabā stāvokli kādā tas bija palicis
  5. Jauns kauss, iespaidīgu dizainu un labām stiprinājuma vietām
  6. Lielākie pieejamie Lego riteņi uz doto brīdi
  7. Labas detaļas šasiju un mehānismu veidošanai

Mīnusi

  1. Maisiņi nav numurēti
  2. Lēni maināms Battery Box, jo uz tā ir uzbūvēts aizmugurējais bampers. Ja maina baterijas, nav tik traki.
  3. Pamācība ir ļoti bieza un ir kā grāmatiņa. Es uzskatu, ka daudzus soļus varēja apvienot, kā arī es būtu devis priekšroku pamācībai, kas sastāv no vairākiem eksemplāriem, jo tad būvēšanas procesā var iesaistīt draugus.
  4. Slikta vadāmība PF Servo motora stūres mehānisma dēļ. Stūrējot modelis raustās, kas apgrūtina vadīšanu.
  5. Varēja nedaudz vairāk piestrādāt pie modeļa vizuālā izskata, dažās vietās ielikt vēl kādu paneli vai klucīšus, lai modelis vairāk atspoguļotu Volvo. Modeļa priekšpuse izskatās nepabeigta.

Vai ir vērts prikt?

Jā, komplekts ir labs. Ar to ir jautri rakties, transportēt kravu un izbērt.  Kā kluču donoru gan neieteiktu, izdevīgāk ir ņemt 42009 (2013.gada flagmanis), ja vien nav specifiska interese lielos riteņos, kausā un PF elementos.

Vērtējums 10 ballu sistēmā

Dizains - 8 : Modelis ir tuvu tam, lai pilnībā parādītu īsto VOLVO L350F. Ļo
Būvēšana - 8: Interesanta, taču ne pārāk aizraujoša. Ir lietas, kuras var iemācīties.
Funkcionalitāte un spēlējamība - 9: 4 radio vadāmas funkcijas, kas nodrošina pilnīgu modeļa vadību. Ir arī pāris papildus lietas, kas priecē aci
Detaļas - 8: Tik labu vērtējumu dodu tikai PF elementu dēļ. Ja neskaita riteņus, kausu un riteņu stiprināšanas detaļas, šajā komplektā nav tādu detaļu, kuras nevar atrast citos.
Naudas vērtība 8: Lai gan cena ir augsta, šis komplekts ir labs ieguldījums

 

Atslēgvārdi: